Pečené plněné brambory slanečkem
105 min.
Ingredience
- Na odmočení slanečkových filetů
- 1,2litryVoda pitná
- Náplň
- 2kusyCibule
- 80gramůSlanina vepřová
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 3špetkyPepř černý mletý
- 8kusůMatjesy - filet
- Na vytření pekáčku
- Vařené brambory
- 800gramůBrambory
- 1,2decilitryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
469 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
34 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Stejně velké brambory (8 ks) omyjeme a oloupeme. Dáme je do hrnce, zalijeme 1-1,2 litru vody se solí. Vaříme je do poloměkka přibližně 10 minut. Poté je scedíme necháme vychladnout. Namočené filety ze slanečků pokud možno zbavíme kostiček a pokrájíme je na menší kousky.
- 2Filety ze slanečků (matjes, hering) nakrájíme na malé kostičky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Brambory z jedné strany seřízneme tak, aby se daly "posadit". Pomocí malé kávové lžičky brambory vydlabeme, až nám zůstane minimálně 7 mm silná "skořápka". Vydlabanou dužinu dáme do mísy a rozmačkáme ji vidličkou. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme téměř dozlatova, přimícháme cibuli, zpěníme ji a poté přidáme kousky ze slanečků. Promícháme a vše krátce osmažíme. Celou směs dáme do mísy k vydlabaným bramborům a promícháme se žloutkem, smetanou a pepřem podle chuti.
- 3Vydlabané brambory naplníme a posadíme je do pekáčku, který jsme si vytřeli 2 lžícemi másla.
- 4Plněné brambory pečeme v předehřáté troubě na 220°C-240°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Podáváme je hned horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.