Pečený kapr s omáčkou z vína
60 min.
Ingredience
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1kusCitrony
- 50gramůPetržel - nať
- 50gramůTymián čerstvý
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 40gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůVíno bílé
- 125mililitrůVývar rybí
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1200gramůKapr obecný
- 0,5kusCeler bulvový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
660 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
33 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Opláchneme a osušíme kapra. Do kůže uděláme šikmé zářezy a rybu osolíme a opepříme. Zakapeme ji šťávou z 1/2 citronu. Do břicha ryby vložíme 1/2 množství petrželové natě a tymiánu.
- 2Předehřejeme si troubu na 180°C. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V pekáči rozpustíme 1/2 másla a vložíme na něj kořenovou zeleninu, cibuli a dusíme 10 minut. Navrch potom přidáme kapra a na něj dáme zbylé kousky másla. Zalijeme vínem a rybím vývarem.
- 3Vložíme pekáč do trouby a pečeme 40 minut. V průběhu pečení přitom poléváme vypečenou šťávou. V okamžiku, kdy je možné vytáhnout hřbetní ploutev, je ryba hotová.
- 4Upečeného kapra vyjmeme a dáme na mísu. Vypečenou šťávu společně se zeleninou vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak ji přecedíme přes síto a vlijeme do hrnce. Přivedeme k varu.
- 5V misce prošleháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky. Nevaříme. Přidáme zbytek jemně posekané petrželky a tymiánu. Osolíme, opepříme a přidáme zbylou citronovou šťávu.
- 6Omáčku k rybě podáváme zvlášť, nepřeléváme jí rybu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.