Pečený krocan
320 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 1kusKrocan
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 250gramůVepřový bok uzený
- 150gramůCeler řapíkatý
- 1kusPetržel - nať
- 500gramůChléb slunečnicový
- 50gramůMáslo čerstvé
- 200mililitrůVíno bílé
- 1lžícePaprika mletá sladká
- 1lžíceBrusinky
- 3lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 150mililitrůVývar drůbeží
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1236 kcal
Bílkoviny
126 g
Tuky
59 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Krocana zvenku i zevnitř dobře omyjeme, osušíme a do masa vetřeme sůl a pepř. Bůček nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pánvi.
- 2Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Celer očistíme a nakrájíme nadrobno. Petrželku omyjeme a nasekáme. Cibuli, celer a petrželku přidáme do pánve a krátce podusíme. Potom přidáme máslo.
- 3Chléb nakrájíme na kostky. Směs smícháme se 100 ml vína, vývarem a chlebem a vypracujeme polopevné těsto, které nesmí být příliš vlhké.
- 4Troubu předehřejeme na 160 °C. Krocana naplníme nádivkou a zašijeme. Dáme do pekáče a pečeme dokřupava 4-5 hodin.
- 5Krocana občas poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby i vodou. Hotového krocana vyjmeme z pekáče a udržujeme v teple.
- 6Na přípravu omáčky přecedíme vypečenou šťávu a podle potřeby dolijeme zbytkem vína a vývarem. Převaříme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Podle chuti do omáčky přimícháme 1 lžíci brusinek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.