Pečený lilek

60 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
443 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
38 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou.
  • 2
    Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán.
  • 3
    Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 15. 6. 2016
Pečený lilek
Hodně podobně upravený lilek dělám v sezoně často. Sice to není příliš fotogenické jídlo, ale chuť je vynikající. Tentokrát jsem měla méně rajčatové omáčky, přidala jsem 2 rajčata na plátky. S bagetou prima večeře, jen mi tam chyběla bazalka, která k této kombinaci - lilek - rajčata - mozzarella - prostě patří 🙂 Určitě ji dejte, nejlépe čerstvou 😁