Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou
50 min.
Ingredience
- Na béarnskou omáčku
- 40gramůŠalotka
- 30mililitrůOcet vinný
- 20gramůEstragon
- 30gramůCukr krupice
- 4decilitryVíno bílé
- 3kusyVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
- 3mililitryCitronová šťáva
- Na chřest
- 12kusůChřest zelený
- 3litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 8kusůChřest bílý
- 150gramůMáslo čerstvé
- 5gramůBobkový list
- 2krajíceChléb celozrnný žitný
- Na lososa
- 800gramůLosos - filety
- 2lžičkySůl mořská
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 400gramůListové těsto
- 400gramůŠpenát listový čerstvý
- 3kusyVejce slepičí
- 30gramůSezam - semena
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1725 kcal
Bílkoviny
78 g
Tuky
113 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
12 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 160 stupňovou teplotu. Špenátové listy očistíme, omyjeme a vymačkáme zbytečnou vodu. Špenát dochutíme solí, pepřem a promícháme. Filety lososa nakrájíme na porce, zbavíme je kůže, posypeme je mořskou solí a pepřem.
- 2Na přípravu lososa: Listové těsto jemně rozvalíme, nakrájíme na obdélníkové plátky, které naskládáme před sebe na pracovní plochu. Na kraj obdélníku položíme porci lososa, na něj dáme připravený špenát. Lososa a špenát přeložíme druhou půlkou, konce zmáčkneme, aby se při pečení nerozešly a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec těsto potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a hrubou mořskou solí. V předehřáté troubě pečeme přibližně 25 minut. Pečeme do zlatové barvy a křupavě opečeného listového těsta. Teplota upečeného lososa by měla být 45 stupňů. Vytáhneme lososa z trouby a udržujeme v teple.
- 3Na přípravu bílého chřestu: Do hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, opepříme, přidáme máslo s bobkovým listem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme oloupaný chřest a krajíce chleba. Snížíme teplotu a chřest spolu s chlebem povaříme tak dlouho, aby se chřest uvařil doměkka. Potom scedíme a vývar necháme k dalšímu použití.
- 4Příprava zeleného chřestu: Chřest oškrabeme škrabkou a vložíme do vřící a osolené vody, kde ho zblanšírujeme nejdéle 3 minuty. Chřest má být křupavý a měkký. Scedíme jej a vychladíme ve vodě s ledem, aby neztratil barvu. Těsně před použitím bílý a zelený chřest zahřejeme v pánvičce na rozehřátém másle.
- 5Příprava béarnské omáčky: Do kastrůlku vlijeme ocet a víno, přidáme nakrájenou šalotku, cukr, polovinu estragonu a vše dohromady svaříme. Skoro všechna tekutina by se měla vyvařit. Do základu přimícháme 3 žloutky, podle chuti sůl, pepř. Zalijeme trochou vývaru z chřestu a za stálého šlehaní na slabém ohni vaříme až do zahoustnutí omáčky. Potom stáhneme z ohně, šleháním přiléváme rozpuštěné máslo. Když je omáčka hotová, vmícháme do ní drobně nasekaný estragon, dochutíme ještě solí, pepřem a nakonec podle chutě přidáme citrónovou šťávu.
- 6Do středu talíře dáme pečeného lososa v těstě, přilijeme béanskou omáčku, ozdobíme zeleným a bílým chřestem a připravené porce servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.