Pikantní hovězí bujon s chilli a krupicovými knedlíčky
140 min.
Ingredience
- krupicové knedlíčky
- Pikantní hovězí bujon s chilli
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 0,5decilitrChilli omáčka
- 1kusChilli paprička
- 2špetkyPepř cayenský
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžičkyWorcester (worcesterská omáčka)
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
552 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
22 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V míse vyšleháme 30 g másla se špetkou soli do krému. K máslu přidáme 8O g krupice, 1 vajíčko a vymícháme hladkou směs na knedlíčky.
- 21 litr pikantního hovězího bujonu s chilli (bez petrželové natě) přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, které vkládáme do vroucího bujónu a krátce je povaříme. Nakonec přidáme 1 lžíci pokrájené petrželové natě, pomícháme a podáváme.
- 3Pikantní hovězí bujon s chilli [27366]:
- 4Petrželovou nať omyjeme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
- 51 litr scezeného světlého hovězího vývaru přivedeme pomalu k varu. Vmícháme do něj 0,5 dl chilli omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky a 2 špetky cayenského pepře.
- 6Nakonec do bujónu přimícháme 1 lžíci drobně pokrájené petrželky a podáváme.
- 7Hovězí světlý vývar [27325]:
- 8Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 9Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 10Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 11Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 12Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 13Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.