Pikantní slepičí pomerančový bujon
135 min.
Ingredience
- pomerančová směs
- 1kusPomeranče
- 2lžíceLikér Cointreau
- 2lžíceMarmeláda pomerančová
- Slepičí bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceBazalka
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžícePetržel - nať
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2kusyCibule
- 100gramůPetržel kořen
- 150gramůPórek
- 1litrVoda pitná
- 2,5decilitryVíno bílé
- 2kusyChilli paprička
- 100gramůPalmová srdíčka - sterilovaná
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 0,5lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
678 kcal
Bílkoviny
63 g
Tuky
25 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku).
- 2V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme.
- 3Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
- 4Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
- 5Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky.
- 6Slepičí bujón [28675]:
- 7Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 8Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 9Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 10Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
- 11Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.