Pirohy s houbami a kysaným zelím
90 min.
Ingredience
- 2decilitryVoda pitná
- 1hrstMouka pšeničná hladká
- 40gramůHouby sušené
- 450gramůListové těsto
- 2kusyCibule
- 100gramůAnglická slanina
- 1lžíceOlej rostlinný
- 300gramůZelí kysané
- 1lžičkaKmín mletý
- 1lžičkaCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusVejce slepičí
- 2hrstiPažitka
- 250gramůZakysaná smetana
- 1,5decilitryVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
853 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
60 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
4 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
- 2Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.
- 3Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
- 4Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme víno, kysané zelí a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
- 5Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
- 6Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
- 7Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
- 8Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
- 9Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.