Pirohy s houbami a šunkou
55 min.
Ingredience
- 40gramůHouby sušené
- 450gramůListové těsto
- 2kusyCibule
- 100gramůŠunka dušená
- 1lžíceOlej olivový
- 1lžíceKmín mletý
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 250gramůZakysaná smetana
- 1kusVejce slepičí
- 1hrstPažitka
- 1decilitrVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
50 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
4 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
- 2Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.
- 3Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
- 4Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme nakrájenou cibuli a šunku. Přidáme víno a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce kysané smetany.
- 5Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
- 6Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
- 7Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
- 8Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
- 9Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.