Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
70 min.
Ingredience
- 40gramůŽampiony čerstvé
- 450gramůListové těsto
- 2kusyCibule
- 100gramůŠunka dušená
- 1lžíceOlej olivový
- 1lžíceKmín mletý
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 250gramůZakysaná smetana
- 1kusVejce slepičí
- 1hrstPažitka
- 1,5decilitryVoda pitná
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
286 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
20 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
- 2Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
- 3Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
- 4Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
- 5Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
- 6Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
- 7Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
- 8Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 19. 9. 2015
Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Luxusní recept. Neskutečně dobrý. Okamžitě vše zmizelo. Příště musím udělat z dvojité dávky 🙂