Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí

70 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
286 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
20 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
  • 2
    Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
  • 3
    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
  • 4
    Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
  • 5
    Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
  • 6
    Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
  • 7
    Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
  • 8
    Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 19. 9. 2015
Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Luxusní recept. Neskutečně dobrý. Okamžitě vše zmizelo. Příště musím udělat z dvojité dávky 🙂