Pita s jehněčím z Kréty - Tourta

220 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
812 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
41 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.
  • 2
    Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.
  • 3
    Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).
  • 4
    Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.
  • 5
    Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.
  • 6
    Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
  • 7
    Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.
  • 8
    Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.
  • 9
  • 10

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.