Pita s jehněčím z Kréty - Tourta
220 min.
Ingredience
- 1500gramůJehněčí plec
- 250gramůSýr balkánský
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1decilitrZakysaná smetana
- 3kusyMáta
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3lžičkySůl
- 2lžíceSezam - semena
- 1kusVejce slepičí
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
812 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
41 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.
- 2Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.
- 3Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).
- 4Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.
- 5Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.
- 6Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
- 7Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.
- 8Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.
- 9
- 10
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.