Placaté špagety - linguine - s chilli a mořskými plody
50 min.
Ingredience
- 250gramůŠkeble čerstvé
- 250gramůHřebenatka
- 50mililitrůVíno bílé
- 3litryVoda pitná
- 4stroužkyČesnek
- 3lžícePetržel - nať
- 3lžíceOlej olivový
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 250gramůKrevety tygří - loupané
- 250gramůLangusta
- 1lžičkaCitrónová šťáva
- 0,5lžičkaChilli papričky - vločky
- 0,5lžičkaSůl
- Vařené těstoviny
- 300gramůTěstoviny Linguine
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
9 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
1 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Pod tekoucí studenou vodou omyjeme škeble a mušle, které jsou poškozené nebo otevřené, ty vyhodíme. Škeble s mušlemi dáme do většího hrnce, zalijeme je bílým vínem a vodou. Vaříme je asi 3 minuty, do doby, až se otevřou. Znovu vyhodíme ty, které se neotevřou. Poté je scedíme a vývar zachytíme do misky a odložíme ho.
- 2Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky, omytou petrželovou nať posekáme nadrobno.
- 3V hluboké velké pánvi rozpálíme olej, na něm krátce, za stálého míchání orestujeme česnek (asi 1 minutu), přimmícháme sušené chilli, konzervovaná rajčata, promícháme, snížímme teplotu a pomalu za občasného promíchání vaříme rajčata 5 minut. Pak přidáme 6 lžic vývaru (z mušlí a škeblí), vaříme ještě 2 minuty, poté přidáme do omáčky syrové vyloupané krevety a syrové vyloupané langusty. Znovu vše promícháme, vaříme pomalu asi 3 minuty, do doby, než začnou krevety s langustami růžovět. Omáčku dochutíme podle sebe solí a cirónovou šťávou. Pak přidáme škeble s mušlemi, petrželku a mícháme do doby, až budou prohřáté.
- 4Mezitím, než se v pánvi uvaří mořské plody, postavíme na plotnu hrnec s 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme placaté těstoviny zvané linguine (podobné špagetám) a vaříme je podle návodu al dente. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a hned přimícháme do omáčky. Pomalu, za stálého míchání, vaříme ještě 1 minutu, pak je hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.