Plněná kachna po dněpropetrovsku
120 min.
Ingredience
- 1kusKachna domácí
- 3lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 50gramůHouby sušené
- 500mililitrůVoda pitná
- 2kusyCibule
- 170gramůMáslo čerstvé
- 100gramůŠpagety, Makarony
- 2lžícePetržel - nať
- 1kusVejce slepičí
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 500mililitrůZakysaná smetana
- 1kusBobkový list
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
764 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
62 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou mladou kachnu o váze cca 1500 g opatrně vykostíme, vcelku ponecháme pouze křídla a stehna, vnitřek osolíme a opepříme a v přikryté míse ji vložíme na půl hodiny do chladničky.
- 2Mezitím připravíme nádivku a omáčku. Propláchnuté sušené houby uvaříme doměkka, nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nadrobno nasekanou cibulí osmahneme na 30 g másla. V houbovém vývaru uvaříme makarony, scedíme je, vývar odložíme a makarony smícháme s houbovou směsí, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, rozšlehané vejce a důkladně zamícháme.
- 3Potom na pánvi rozpustíme 40 g másla, zaprášíme 40 g mouky a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání do ní po malých dávkách přiléváme houbový vývar, ve kterém se vařily makarony, a důkladně provaříme.
- 4Kachnu vyndáme z lednice, na vále ji rozložíme a navrstvíme nádivku. Kachnu pak uzavřeme a ovážeme potravinářským motouzem tak, aby křídla a stehna byla připevněna k trupu.
- 5Kachnu pak nejprve ze všech stran opečeme v pekáči na 100 g másla, potom ji zalijeme omáčkou, přikryjeme a ve středně vyhřáté troubě ji asi hodinu dusíme. Těsně před koncem dušení kachnu přelijeme zakysanou smetanou a přidáme bobkový list.
- 6Hotovou kachnu vyjmeme z pekáče a rozporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a tělíčko rozdělíme na 4 díly. Z omáčky odstraníme bobkový list a dobře ji rozmícháme.
- 7Na porci připadne stehno nebo křídlo a čtvrtina tělíčka s nádivkou, servírujeme přelité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.