Plněné bramborové pirožky
65 min.
Ingredience
- 4lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1lžíceOlej olivový
- 1kusPórek
- 1kusZelí hlávkové bílé
- 3kusyBrambory
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1hrstKopr čerstvý
- 100gramůMáslo čerstvé
- 80gramůZakysaná smetana
- 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
801 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
37 g
Sacharidy
103 g
Vláknina
18 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme těsto. V misce rozšleháme vaječné žloutky se zakysanou smetanou a studenou vodou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, přidáme smetanovou směs a vypracujeme těsto. Poté ho rozkrojíme na 4 díly a vytvoříme z nich silnější placky, které zabalíme do mikroténové fólie. Dáme odležet do chladu alespoň na 30 minut.
- 2Přichystáme pirožkovou bramborovou náplň. Brambory omyjeme, oškrábeme, pokrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut, až změknou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, omyté listy zelí a kopr jemně nasekáme.
- 3Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm smažíme do měkka kolečka pórku, pak přidáme zelí a smažíme, dokud nezměkne.
- 4Z uvařených brambor v míse s mlékem a máslem umícháme kaši, do ní přidáme pórkovou směs, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě muškátový oříšek a kopr, vše znovu důkladně promícháme.
- 5Nyní jednotlivé díly těsta rozválíme na tenké placky, z nich vykrájíme kolečka o průměru 8 - 10 centimetrů. Na každé kolečko dáme přiměřené množství bramborovo-pórkové náplně a okraje těsta nad nádivkou slepíme k sobě tak, aby vznikly malé taštičky. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- 6Vymažeme pečicí plech, pirožky na něj naskládáme, poté pečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů asi 20 - 25 minut.
- 7Podáváme nejlépe přelité zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.