Podzimní karamely
110 min.
Ingredience
- 1kusVanilkový lusk
- 2kusySkořice celá
- 6kusůHřebíček
- 1kusNové koření celé
- 335mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 110gramůMáslo čerstvé
- 300gramůKukuřičný sirup
- 390gramůCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
241 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
14 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
3 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.
- 2Rozpůlíme po délce vanilkový lusk a vyškrábneme dřeň.
- 3Do rendlíku vložíme 60 gramů másla, vanilkový lusk i dřeň, drcené hřebíčky, celou skořici, drcené nové koření a smetanu ke šlehání a na mírném ohni přivedeme k varu. Odstavíme rendlík, přiklopíme ho dobře těsnící pokličkou a necháme půl hodiny stát, aby se chuti prolnuly.
- 4Smícháme světlý kukuřičný sirup a krupicový cukr v rendlíku o objemu 3,6 litru a mícháme na středně velkém ohni, dokud se nerozpustí cukr a směs nezačne vřít. Přiklopíme rendlík pokličkou a vaříme 4 minuty, aby kondenzovaná pára smyla krystalizovaný cukr ze stěny rendlíku.
- 5Sundáme pokličku a do sirupu vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání zahříváme na 160 °C a potom do něj opatrně přes sítko vlijeme teplou smetanu. Odstraníme vanilkový lusk, skořici a nové koření. Směs bude hodně stříkat a bublat a klesne teplota.
- 6Karamel zahříváme, mícháme, dokud se nezahřeje na 121 °C, máme-li rádi měkké, žvýkací karamely. Pokud chceme karamely tužší, zahříváme až na teplotu 124 °C.
- 7Odstavíme rendlík a vmícháme do karamelu zbývající máslo, vanilkovou příchuť a sůl. Nalijeme karamel do připravené zapékací mísy a při pokojové teplotě ho necháme ztuhnout - nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
- 8Vyklopíme ztuhlý karamel na pracovní plochu a odstraníme z něj alobal. Krájíme ho velkým ostrým nožem na čtverečky a ty zabalíme jednotlivě do svačinového papíru, aby se neslepily a nepomačkaly. Karamely můžeme uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě až 14 dní.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.