Polenta s bylinkami
70 min.
Ingredience
- 250gramůPolenta
- 1litrZeleninový vývar
- 30gramůTymián
- 30gramůŠalvěj
- 50gramůBazalka
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
215 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
8 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
3 g
Cukr
748 mg
Postup přípravy
- 1Oprané a osušené bylinky – tymián, šalvěj i bazalku posekáme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a do měkka je opečeme na rozehřátém másle. Nastrouháme Parmezán.
- 2Ve větším širokém rendlíku přivedeme k varu zeleninový vývar. Když zažne vřít, vsypeme za stálého míchání polentu a vaříme 15 minut, až se kaše přestane lepit na stěny kastrolu. Nepřestáváme míchat, aby se nevytvořily žmolky a kaše se nepřipekla ke dnu. Přidáme nasekané bylinky, opečenou cibuli s česnekem, strouhaný Parmezán, osolíme a opeříme.
- 3Mělkou misku o velikost 20 x 30 cm vymažeme olejem, lžící do ní přendáme polentu, povrch uhladíme a necháme přibližně 20 minut chladit.
- 4Vystydlou polentu nakrájíme na čtverce a prudce grilujeme asi 5 minut po každé straně.
- 5Pokud použijeme ke grilování plech, lehce jej potřeme olejem a rozpálíme, až začne stoupat kouř. Vložíme porce polenty a grilujeme z každé strany 3 minuty, až se okraje začnou trochu připékat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.