Polévka hlubockých rybářů
80 min.
Ingredience
- 2lžícePetržel - nať
- 30gramůSádlo škvařené
- 1litrVývar z hovězích kostí
- 2lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 80gramůVnitřnosti z kaprů
- 30gramůCeler bulvový
- 10gramůPetržel kořen
- 5gramůHouby sušené
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 1,5lžičkySůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMléko polotučné
- 30gramůMrkev kořen
- 1kusŽemle tuková
- 4špetkyPepř černý mletý
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kilogramKapr obecný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
618 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
32 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
1 g
Cukr
243 mg
Postup přípravy
- 1Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut.
- 2Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností.
- 3Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru.
- 4Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit.
- 5V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník.
- 6Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem.
- 7Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme.
- 8Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.