Polévka s jehněčím mozečkem
95 min.
Ingredience
- 200gramůJehněčí mozeček
- 150gramůJehněčí plíčky
- 150gramůJátra jehněčí
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 5kusůNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 5lžicMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyRohlíky bílé
- 1lžícePetržel - nať
- 2kusyČesnek
- 2litryVoda pitná
- 200gramůJehněčí srdce
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
365 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
25 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme.
- 2Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme.
- 3Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu.
- 4Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut.
- 5V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky.
- 6Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.