Polévka se slávkami
60 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 100mililitrůVíno bílé
- 6lžicMáslo čerstvé
- 1lžičkaZázvor celý
- 1lžičkaKurkuma
- 1špetkaPepř cayenský
- 600mililitrůVývar rybí
- 1špetkaSůl
- 900gramůMušle slávky
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 1stroužekČesnek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKoriandr čerstvý
- 0,5lžičkaKmín celý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
500 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
33 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
683 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Opláchneme, kartáčkem vyčistíme a zbavíme případných byssových vláken slávky. Ty s polámanými schránkami a ty, které při poklepání zůstanou otevřené, nepoužijeme. Pak slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni ve velkém hrnci s vínem asi 3-4 minuty. Občas hrncem zatřeseme a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které zůstanou zavřené, nepoužijeme. Ty zbylé necháme mírně vychladnout a vodu, ve které se vařily, přecedíme a schováme. Vyloupeme asi dvě třetiny slávek.
- 2Na suché pánvi a silném ohni pražíme kmín a semena koriandru, dokud nezačnou praskat a vonět. Pak je v hmoždíři rozmělníme na prášek. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla a na mírném ohni na něm do změknutí 4-5 minut opékáme cibuli, po přidání česneku a zázvoru zahříváme ještě asi minutu a pak přidáme pražený koriandr s kmínem, kajenský pepř, kurkumu, rybí vývar, tekutinu v níž jsme vařili slávky, smetanu a osolíme a opepříme. Ještě asi deset minut povaříme. Aby nám polévka zhoustla, vmícháme do ní zbývající máslo, rozetřené s moukou na hustou pastu.
- 3Přidáme slávky a zhruba ještě 2 minuty prohřejeme. Polévku pak rozdělíme do nahřátých misek, nazdobíme snítkami koriandru a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.