Polévka se slávkami na holandský způsob
110 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 500gramůMušle Venušiny
- 2špetkyZázvor mletý
- 3stroužkyČesnek
- 250gramůHlíva ústřičná
- 4kusyCibulka jarní
- 1kilogramMušle slávky
- 3kusyCibule
- 200gramůMrkev kořen
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5decilitrGin
- 0,5decilitrVíno bílé
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 0,5lžíceMouka pšeničná hladká
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 3kusyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1200 kcal
Bílkoviny
75 g
Tuky
55 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme hlivu ústřičnou a pokrájíme ji na proužky.
- 2Očistíme a omyjeme jarní cibulku (hlavně bílé části a pokrájíme na kroužky.
- 31 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!!
- 4Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem a mrkví. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, mrkev pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo. Nejdříve zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev a vše dusíme 3-5 minut.
- 5Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 0.5 litrem bujonu z mušlí, 0.5 dl ginu a 6 dl bílého vína a vaříme je 10 minut.
- 6Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru a přidáme podušenou zeleninu s houbami a pomalu vaříme dalších 5 minut.
- 7V pánvi rozpustíme máslo a pokrájenou jarní cibulku zpěníme. Přisypeme hladkou moukou (1/2 lžíce), promícháme, přidáme 1 dl smetany a vymícháme tak, abychom neměli hrudky a směs pomalu přimícháme do vařící polévky.
- 8Povaříme ji asi 1 - 2 minuty, dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- 9Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 10Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 11Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 12Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 13Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 14Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.