Polévka z chřestu s potočnicí
45 min.
Ingredience
- 500gramůChřest bílý
- 1špetkaSůl
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5litrVoda pitná
- 0,25litrMléko plnotučné
- 0,12litrVíno bílé
- 1hrstPotočnice
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 125gramůSmetana zakysaná 15%
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
154 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
8 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
3 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Chřest omyjeme, oloupeme, odstraníme dřevnaté části a hlavičky odřízneme. Nakrájíme na malé kousky. Vodu ochutíme solí a cukrem a přivedeme k varu. Špičky chřestu v ní pod pokličkou povaříme cca 4 min. Poté vyjmeme a zbylé kousky vaříme doměkka cca 12 min. Rozmixujeme a propasírujeme.
- 2Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm mouku. Postupně vmícháme mléko, víno a chřestové pyré. Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 8-10 min.
- 3Potočnici omyjeme a na jemno nasekáme. Žloutek řozšleháme se smetanou a přimícháme do polévky. Již nevaříme. Ochutíme citronovou šťávou, muškátem, solí a pepřem.
- 4Nakonec přidáme chřestové špičky, prohřejeme, rozdělíme do misek, dozdobíme potočnicí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.