Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy
100 min.
Ingredience
- 1lžíceOlej rostlinný
- 1kusDýně
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2kusyPórek
- 1,5lžičkyKari koření
- 1litrVývar zeleninový
- 1lžičkaMelasa
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžíceKoriandr mletý
- 3lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 0,5lžičkaKmín drcený
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
282 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
9 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
5 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 190 °C. Omytou dýni podélně rozřízneme a vybereme z ní semínka. Řezné plochy dýně natřeme lehce olejem a položíme dužinou na pečicí papír na plechu. Vložíme plech do trouby a hodiny pečeme, dokud dýně nezměkne. Vyndáme z trouby, necháme dýni vychladnout a pak ji oloupeme. Pokrájíme dužninu na kostičky.
- 2V kastrolu rozpustíme máslo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a vložíme na máslo. Dusíme 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Přisypeme kari a kmín a ještě minutu dusíme.
- 3Přidáme k pórku do kastrolu dýni, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme melasu. Dochutíme. Počkáme, dokud nepřijde směs k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme kastrol poklicí a necháme 20 minut vařit na mírném ohni.
- 4Hotovou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ji vlijeme zpět do kastrolu. Přidáme koriandr a smetanu. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ovšem už nevaříme. Servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.