Polévka ze slávek
50 min.
Ingredience
- 1kilogramMušle slávky
- 50gramůCeler řapíkatý
- 80gramůCibule
- 40gramůPetržel - nať
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 100mililitrůVíno bílé
- 1litrVývar rybí
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 100gramůMrkev kořen
- 1litrVoda pitná
- 300gramůRybí hlavy
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
387 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
10 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si vývar. Oloupeme půlku cibule, cibuli i mrkev omyjeme a pokrájíme. Opláchneme rybí hlavy, vhodíme je do hrnce s omytými snítkami petrželky a pokrájenou cibulí a mrkví. Přilijeme litr vody, suché bílé víno, přidáme zrnka pepře a špetku soli. Uvedeme vodu do varu a odebíráme pěnu. Vaříme vše 25-30 minut, dokud se polovina tekutiny nevyvaří, pak vývar scedíme jemným sítem.
- 2Mezitím oloupeme cibuli, omyjeme ji, osušíme a jemně pokrájíme. Očistíme celer a rozkrojíme ho na 2-3 kusy, petrželku nasekáme.
- 3Dobře odrhneme slávky, scedíme je a vhodíme do hrnce s trochou petrželky, celerem, cibulí, bílým vínem a špetkou pepře. Necháme je otevřít na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení hrncem. Vyjmeme je, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Tekutinu z jejich vaření procedíme jemným sítem.
- 4Uvedeme do varu rybí vývar s mlékem a tekutinou z vaření slávek, přisolíme. Je-li třeba, hojně opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme vyloupané měkkýše a po několika minutách podáváme hotový pokrm na stůl posypaný zbývající nasekanou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.