Polévka ze zahrádky
60 min.
Ingredience
- 250gramůMrkev
- 100gramůFazolové lusky
- 200gramůPetržel
- 250gramůPórek
- 300gramůBrambory
- 150gramůCeler bulvový
- 1kusKedlubna
- 120gramůKvěták
- 1kusRajčata
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1,5lžíceMáslo
- 1,5lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1lžičkaKmín drcený
- 3lžícePetržel - nať
- 2lžíceCeler - nať
- 2lžíceLibeček
- 2kusyČesnek
- 1,5lžičkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- 2,1litryVoda pitná
- 0,5lžičkaPaprika červená
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
89 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
1 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme zeleninu, kterou očistíme (oloupeme, oškrábeme) a dobře omyjeme. Mrkev, petrželový kořen a pórek nakrájíme na kolečka, nové brambory, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky, fazolové mladé lusky pokrájíme na 2-3cm kousky, květák rozdělíme na malé růžičky. Větší rajče rozkrojíme na čtvrtky.
- 2Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm krátce (asi 2-3min.) orestujeme téměř dozlatova mrkev, celer a petržel s polovinou pokrájeného pórku. Hned nato zeleninu posypeme 1.5 lžice hrubé mouky, promícháme, přidáme červenou papriku, drcený kmín, znovu promícháme a vše zalijeme horkou vodou. Poté vložíme do vroucí vody všechnu zbylou zeleninu, snížíme teplotu a pomalu polévku pod poklicí vaříme 20 minut. Polévku osolíme a dáváme pozor, aby nevykypěla.
- 3Mezitím omyjeme nať petržele, celeru a libeček. Vodu setřepeme, lístky z celeru a libečku otrháme. Pak bylinky pokrájíme nadrobno. Celerovou a libečkovou nať a zbytek pórku dáme do polévky přibližně 5-7 minut před dovařením. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme bílým pepřem, nakonec do polévky zamícháme utřené stroužky česneku a petrželovou nať, necháme jen přejít varem, hrnec odstavíme a polévku můžeme servírovat.
- 4Přeji dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.