Pošumavské uzené jitrnice
195 min.
Ingredience
- 2,5kilogramyVepřový lalok
- 500gramůVepřová kůže
- 1kilogramVepřové maso libové
- 1kusVepřové srdce
- 300gramůVepřové plíce
- 5litrůVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 8kusůNové koření celé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 3kusyCibule
- 500gramůJátra vepřová
- 2lžičkyKmín drcený
- 0,5lžícePepř černý mletý
- 1,5lžíceMajoránka
- 8stroužkůČesnek
- 2,5lžíceSůl
Počet porcí:
13Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1990 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
184 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
935 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny.
- 2Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky).
- 3Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí.
- 4Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.