Pražma s fenyklem a hřebenatkami
75 min.
Ingredience
- Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]
- 40gramůCitronová kůra
- 100gramůBazalka
- 250mililitrůOlej olivový
- Pražma s fenyklem a hřebenatkami
- 1kilogramHřebenatka
- 1kusŠalotka
- 8kusůFenykl sladký - hlíza
- 1lžičkaSůl mořská
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 24kusůRajčata Cherry
- 40gramůTymián čerstvý
- 2stroužkyČesnek
- 300mililitrůVíno bílé
- 350gramůOlivy černé
- 800gramůPražma
- 250mililitrůOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1188 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
92 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
11 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pevně zavřené hřebenatky dobře očistíme a dáme do hrnce spolu se šalotkou nakrájenou na kolečka. Zalijeme vínem, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a hřebenatky dusíme 5 minut, pak tekutinu slijeme, maso vyjmeme ze schránek, dáme do mísy a uschováme přikryté potravinářskou fólií.
- 2Malé hlízy fenyklu rozložíme na plech na pečení, pokapeme 1 lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
- 3Cherry rajčata přepůlíme, ze svazku tymiánu otrháme lístky a prolisujeme oloupaný česnek.
- 4Maso z hřebenatek přemístíme na pánev, přidáme černé olivy bez pecek, rajčata, česnek a tymián a zahříváme 5 minut na středně silném ohni. Osolíme, opepříme a přelijeme olivovým olejem ochuceným citronem a bazalkou. Přivedeme k varu, pak odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promísily.
- 5Pražmy očistíme, zbavíme je ploutví, ocasů a hlav (nepoužité části ryb můžeme později použít např. při přípravě rybího vývaru). Podél páteře z nich ostrým nožem seřízneme 2 plátky, do kterých na straně kůže uděláme mělké zářezy. Plátky ryby osolíme, opepříme a položíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem kůží dolů. Opékáme 3 minuty, ryby otočíme a pečeme po druhé straně ještě 2 minuty.
- 6Směs z hřebenatek, oliv, rajčat a koření rozdělíme na 4 nahřáté talíře, navrch položíme 2 plátky ryb a kousky pečeného fenyklu a podáváme.
- 8Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
- 9Důkladně omyjeme citron, z kterého v dlouhých tenkých proužcích oloupeme kůru. Oloupaný citron uložíme do chladničky pro jiné použití.
- 10Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme svazek čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 24 hodin louhovat.
- 11Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
- 12Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.