Prejtová polévka s játrovou paštikou
150 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyCibule
- 3lžíceHusí sádlo
- 300gramůPrejt
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaMajoránka
- 200gramůZelí kysané
- 2centilitryVíno šumivé (sekt)
- 100gramůPaštika z husích jater
- 2lžíceSmetana zakysaná 14%
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaKmín mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1117 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
41 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
7 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a v hrnci na husím sádle zpěníme dorůžova. Přidáme prejt, ochutíme pepřem, solí (1/2 lžičky), mletým kmínem a majoránkou. Promícháme, zalijeme 1 litrem husího bujonu.
- 2Pomalu při mírné teplotě polévku vaříme, přidáme odkapané kysané zelí, 2 cl sektu a vaříme 10 minut.
- 3Játrovou husí paštiku smícháme v misce se zakysanou smetanou, pepřem, pomalu vmícháme do polévky a povaříme 3-4 minuty.
- 4Podle chuti dosolíme a podáváme.
- 5Husí bujon [29083]:
- 6Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 7Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 8V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 9Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 10Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.