Pyramida z tvarohového sýra s rebarborovou omáčkou a marinovaným zázvorem
75 min.
Ingredience
- 100gramůZázvor celý
- 50gramůOlej olivový
- 4kusyReveň (Rebarbora)
- 250gramůCukr krystal
- 180gramůTažené těsto
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150mililitrůDžus jahodový
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVanilkový lusk
- 2lžíceCukr moučkový
- 100gramůMascarpone
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
54 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
6 g
Cukr
72 g
Postup přípravy
- 1Delší stonky rebarbory očistíme, omyjeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Tenkou slupku seřízneme škrabkou a její pruhy nakrájíme na kousky dlouhé 12-15 cm. Cukr rozpustíme v hrnku vody a několik minut povaříme. Do tohoto rozvaru krátce ponoříme slupky rebarbory. Po změknutí přemístíme a urovnáme na pečicí papír. V troubě předehřáté na 80 °C sušíme cca 2-3 hodiny dokřupava.
- 2Mezitím tenký plátek taženého těsta pomocí mašlovačky potřeme smetanou a posypeme krystalovým cukrem. Přiklopíme další vrstvou těsta. Z plátu vykrojíme asi 16 čtverců o rozměru cca 6x6 cm. Přemístíme na pečicí papír a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10-12 minut. Před koncem posypeme cukrem a necháme zhnědnout.
- 3Do cukerného rozvaru přidáme na kostky pokrájenou rebarboru a zvolna vaříme doměkka. Přilijeme jahodový džus, promícháme a odstavíme. Přecedíme přes jemné sítko nebo plátno.
- 4Polovinu rebarbory odložíme, ze zbytku vymačkáme šťávu a částečně zredukujeme. V kastrůlku svaříme smetanu s na kostičky pokrájeným zázvorem, odstavíme a vmícháme zrníčka vanilky. Necháme vychladnout a poté ponorným mixérem vyšleháme. Postupně přidáváme cukr a nakonec mascarpone. Vložíme do lednice a necháme vychladnout a ztuhnout.
- 5Do středu každého talíře dáme lžíci zázvorové šlehačky, položíme na ni těsto, zastříkneme šlehačkou, přidáme rebarborový rozvar a zakryjeme dalším kouskem těsta. Takto vrstvíme do pyramidy. Vršek dozdobíme měkkou rebarborou. Obložíme proužky sušených rebarborových slupek a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.