Ragú polévka
180 min.
Ingredience
- 33,3gramůCibule
- 400mililitrůMléko polotučné
- 0,2gramMuškátový květ
- 20gramůSůl
- 266,6gramůTelecí maso přední
- 100gramůZelenina kořenová
- 66,6gramůTuk
- 0,2gramPepř černý mletý
- 40gramůŽampiony čerstvé
- 40gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 10gramůPolévkové koření
- 10gramůPetržel - nať
- 1200mililitrůVoda pitná
- 266,6gramůKosti hovězí řídké
- 100gramůKvěták
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
260 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
14 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
1 g
Cukr
539 mg
Postup přípravy
- 1Kosti omyjeme, na drobno rozsekáme a zalijeme částí vody. Mírně osolíme, uvedeme do varu a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny.
- 2Potom přidáme opláchnuté maso, očištěnou, opláchnutou a nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a uvaříme téměř doměkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na drobnější kostičky.
- 3Květák opláchneme, rozebereme na menší růžičky, zalijeme trochou vody, osolíme a částečně uvaříme.
- 4Z větší části tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme muškátový květ a za stálého prošlehávání ji zalijeme vývarem z masa a kostí, odvarem z květáku a zbylou dávkou vody.
- 5Uvedeme do varu, přidáme mletý pepř a nejméně 20 minut zvolna vaříme.
- 6Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
- 7Nakonec do polévky vložíme na malé kostičky nakrájené telecí maso, žampiony (očištěné, opláchnuté, nakrájené na plátky a podušené na zbylém tuku), květák a hrášek a ještě krátce povaříme.
- 8Polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a převaříme.
- 9Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať nebo pažitku spolu s malými knedlíčky vkládáme do polévky při podávání.
- 10Příprava knedlíčků: Žemli nebo veku oloupeme, rozkrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout.
- 11Máslo rozšleháme s vejcem, osolíme, okořeníme květem a pepřem, přidáme omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku, navlhčenou žemli a strouhanku. Vše dobře promícháme.
- 12Ze vzniklé hmoty tvarujeme knedlíčky a vaříme je v mírně osolené vodě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.