Rajčatová omáčka s bouquet garni
90 min.
Ingredience
- 1kusPetržel kudrnka
- 1kusTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 1kusCeler řapíkatý
- 1kilogramRajčata
- 2lžíceOlej olivový
- 100gramůŠalotka
- 1stroužekČesnek
- 300mililitrůVíno červené
- 2plátkyCitronová kůra
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
175 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
4 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
5 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Provázkem svážeme snítky petrželky, bobkového listu, kousek celerového řapíku a snítky tymiánu. Takto vyrobený bouquet garni si odložíme.
- 2Nakrájíme nahrubo rajčata. Není potřeba je loupat ani zbavovat semen, protože omáčku budeme později pasírovat.
- 3V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou šalotku a za občasného zamíchání opékáme asi 3 minuty, dokud nám nezměknou.
- 4Přidáme nakrájená rajčata, bouquet garni, víno, proužky citronové kůry, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a částečně zakryjeme pokličkou. Při velmi mírné teplotě omáčku vaříme asi 1 hodinu. Musí se nám odpařit všechny tekutiny, ale omáčka se nesmí připálit.
- 5Omáčku necháme částečně vychladnout. Vyjmeme z ní bouquet garni a vše ostatní důkladně propasírujeme. Podle chuti osolíme a opepříme.
- 6Pokud nebudeme omáčku hned podávat, necháme ji vychladnout, přikryjeme ji a uložíme do lednice, kde vydrží až 3 dny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.