Rajčatová omáčka s bouquet garni

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
175 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
4 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
5 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Provázkem svážeme snítky petrželky, bobkového listu, kousek celerového řapíku a snítky tymiánu. Takto vyrobený bouquet garni si odložíme.
  • 2
    Nakrájíme nahrubo rajčata. Není potřeba je loupat ani zbavovat semen, protože omáčku budeme později pasírovat.
  • 3
    V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou šalotku a za občasného zamíchání opékáme asi 3 minuty, dokud nám nezměknou.
  • 4
    Přidáme nakrájená rajčata, bouquet garni, víno, proužky citronové kůry, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a částečně zakryjeme pokličkou. Při velmi mírné teplotě omáčku vaříme asi 1 hodinu. Musí se nám odpařit všechny tekutiny, ale omáčka se nesmí připálit.
  • 5
    Omáčku necháme částečně vychladnout. Vyjmeme z ní bouquet garni a vše ostatní důkladně propasírujeme. Podle chuti osolíme a opepříme.
  • 6
    Pokud nebudeme omáčku hned podávat, necháme ji vychladnout, přikryjeme ji a uložíme do lednice, kde vydrží až 3 dny.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.