Rebarborový páj se švestkami
95 min.
Ingredience
- na potření a vysypání těsta
- směs čerstvého ovoce
- smetanová zálivka
- 1,5decilitryZakysaná smetana
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceMed včelí
- 1lžičkaSkořice mletá
- 2kusyVejce slepičí
- těsto na páj
- 175gramůMáslo čerstvé
- 6lžicVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1046 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
56 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
7 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme těsto na páj. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
- 2Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými oříšky. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
- 3Rebarboru a švestky omyjeme, rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky, švestky vypeckujeme a pokrájíme. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko. Ovocem naplníme formu, zalijeme smetanovou směsí a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
- 4Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.
- 5Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.