Rebarborový páj se švestkami

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1046 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
56 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
7 g
Cukr
42 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve připravíme těsto na páj. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
  • 2
    Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými oříšky. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
  • 3
    Rebarboru a švestky omyjeme, rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky, švestky vypeckujeme a pokrájíme. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko. Ovocem naplníme formu, zalijeme smetanovou směsí a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
  • 4
    Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.
  • 5
    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.