Řízek máslový s bramborami
75 min.
Ingredience
- 800gramůVepřová plec
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2lžíceMléko plnotučné sušené
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2kusyVejce slepičí
- 2kusyBrambory
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- Na salát z červené řepy
- 2kusyČervená řepa
- 1kusKřen
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50mililitrůOcet vinný
- 1špetkaKoriandr čerstvý
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1špetkaFenykl obecný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
889 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
56 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
14 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu.
- 2Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K pomletému masu přidáme všechny suroviny na masovou fáš: hladkou mouku, vejce, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, mléko. Rukama dobře propracujeme hmotu a potom z ní tvoříme bochánky, na nichž uděláme nožem šikmé proužkování.
- 3Pečicí plech lehce potřeme olejem a bochánky rozložíme na něj. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vložíme dovnitř a máslové řízky 10 minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 100 °C a necháme ještě dopéci. Ke šťávě vypečené z masa přidáme trochu másla a přelijeme jím máslové řízky.
- 4Z brambor oloupeme slupky, přidáme k nim máslo a trochu nastrouhaného křenu. Rozšťoucháme a servírujeme k řízkům.
- 5Připravíme salát. Uvařenou řepu vložíme do studené vody, aby se přestala vařit. Oloupeme ji a nastrouháme na proužky. Promícháme ji se lžící slunečnicového oleje a přes cedník přelijeme lákem, který jsme uvařili z vinného octa, koření a křenu. Uvařený křen pak přidáme k řepě. Lehce promícháme a salát necháme vychladit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.