Rizoto po námořnicku
75 min.
Ingredience
- 1kilogramMušle slávky
- 300gramůRýže Basmati
- 1kusMušle srdcovky
- 2kusyRajčata
- 1kusŠalotka
- 20gramůPetržel - nať
- 100mililitrůVíno bílé
- 1litrVývar rybí
- 20gramůMáslo čerstvé
- 5gramůSůl
- 1kusČesnek
- 80gramůOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
595 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
28 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mušle omyjeme a vložíme do osolené vody, aby se pročistily. Pak scedíme. Oloupeme šalotku a nasekáme. Oloupeme česnek a podrtíme. Spaříme rajčata a pokrájíme na kostičky.
- 2Do pánve nalijeme lžíci oleje, přidáme česnek a plody moře, posypeme nasekanou petrželkou, pod pokličkou za občasného zatřesení pánve necháme na prudkém ohni otevřít. Stáhneme pánev z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a plody moře, které se neotevřely. Scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme.
- 3V pánvi osmažíme nasekanou šalotku, přisypeme rýži a za občasného zamíchání smažíme 1-2 minuty. Zalijeme bílým vínem a necháme na prudkém plameni vyvařit. Přiléváme postupně rybí vývar, uvedeme do varu a střídavě přiléváme i tekutinu z vaření plodů moře. Rýži vaříme 15-18 minut.
- 4Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata nakrájené na kostičky, vyloupané měkkýše a nasekanou petrželku. Rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme na kousíčky pokrájené máslo, necháme pod pokličkou dojít a horké ho podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.