Rizoto s parmezánem a černými lanýži
40 min.
Ingredience
- 240gramůRýže Arborio
- 1lžíceOlej z vlašských ořechů
- 100gramůLanýž
- 2kusyŠalotka
- 1stroužekČesnek
- 1lžícePažitka
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 1lžičkaTymián sušený
- 8decilitrůBujón natur kuřecí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 4lžíceCréme fraiche
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2decilitryVíno bílé
- 50gramůSýr Parmezán
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
579 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
27 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
1 g
Cukr
652 mg
Postup přípravy
- 1Rýži Arborio dobře promyjeme a necháme ji v sítu okapat. Černé lanýže dobře kartáčkem očistíme, omyjeme a osušíme. Nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou šalotku a česnek pokrájíme nadrobno. Pažitku s petrželkou kudrnkou omyjeme, vodu setřepeme a drobně je pokrájíme.
- 2Rozpálíme ořechový olej a šalotku zpěníme. Přidáme rýži a celou dobu, než se uvaří, ji budeme míchat!
- 3Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme sušený tymián, přilijeme bílé suché víno, a za stálého míchání rýži povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat drůbeží bujon, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
- 4Přimícháme nastrouhané plátky čerstvého másla (50 g) a parmezán. Stále mícháme a rýži vaříme ještě 1-2 minuty. Pak přimícháme Crème fraîche, dochutíme solí a bílým pepřem a promícháme s nakrájenými bylinkami.
- 5Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhanými lanýži a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.