Rizoto z Amalfi
90 min.
Ingredience
- 1kusČesnek
- 300gramůRýže jasmínová
- 500gramůMušle srdcovky
- 150gramůGarnát obecný
- 250gramůOlihně
- 1kusCibule
- 60gramůPetržel - nať
- 1litrVývar rybí
- 100mililitrůVíno bílé
- 20gramůMáslo čerstvé
- 5gramůSůl
- 70mililitrůOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
693 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
27 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mušličky omyjeme a dáme do mísy se studenou osolenou vodou. Scedíme, nasypeme do pánve s nasekanou petrželkou, lžící oleje a polovinou sklenky bílého vína. Za občasného potřesení pánví necháme mušličky pod pokličkou otevřít. Pánev stáhneme ze sporáku, mušličky vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si uschováme na ozdobu.
- 2Oloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko. Z olihní stáhneme vnější blánu, vykucháme a pokrájíme na proužky. Oloupeme cibuli a jemně pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku a rozdrtíme. Zbývající petrželku nasekáme.
- 3Na zbývajícím oleji osmažíme cibuli, česnek a trochu petrželky tak, aby se nezbarvily dohněda. Přidáme garnáty, pokrájíme olihně. Za občasného míchání 3 minuty smažíme. Olihně a garnáty vyjmeme a udržujeme teplé.
- 4Do téže pánve nasypeme rýži a za neustálého míchání 1-2 minuty smažíme. Zalijeme zbývajícím bílým vínem a necháme prudce vyvařit. Postupně přiléváme horký rybí vývar a za občasného zamíchání rýži 15-18 minut vaříme. Několik minut před koncem vaření přidáme do rýže garnáty, pokrájíme olihně a vyloupeme mušle.
- 5Stáhneme rizoto ze sporáku, jakmile bude měkké al dente, vmícháme na kousky pokrájené máslo, posypeme zbývající petrželkou a necháme chvíli pod pokličkou. Přendáme na servírovací mísu, ozdobíme uschovanými celými mušličkami a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.