Roštěnec vařený se zeleninou
120 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 4lžíceHovězí vývar základní
- 50gramůKerblík
- 1špetkaPepř bílý
- 0,5kusCitrony
- Na maso
- 1kilogramHovězí roštěnka vys. peč.
- 2kusyKosti hovězí morkové
- 1kusCibule
- 4kusyBobkový list
- 4špetkySůl
- 6kusůPepř černý celý
- 50gramůTymián čerstvý
- 2litryVoda pitná
- 100gramůMrkev kořen
- 50gramůCibulka jarní
- 250gramůHrachové lusky
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
5545 kcal
Bílkoviny
84 g
Tuky
560 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Maso a kosti opláchneme a osušíme.
- 2Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
- 3Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.
- 4Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.
- 5Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.
- 6Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.
- 7Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
- 8Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.