Rozmarýnové kuře na víně

120 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1087 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
73 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu zapneme na 185°C. Z čerstvého rozmarýnu otrháme drobné lístky (2 lžíce) a posekáme je nadrobno a malou snítku (1 lžíce) necháme v celku. Celé omyté a osušené kuře osolíme, posypeme bílým pepřem a posekaným rozmarýnem. Celou snítku rozmarýnu vložíme dovnitř kuřete.
  • 2
    V pekáčku na plotně rozpustíme 3-4 plátky slaniny, kuře na ně položíme hřbetem dolů a navrch kuřete poklademe dalších 5 plátků slaniny. Kuře podlijeme 100ml bílého vína, pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Pečeme 35 minut, během té doby maso 2x polijeme výpekem.
  • 3
    Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, malé pórky a cibuli. Vše pokrájíme na plátky. Po 35 minutách pečení ke kuřeti přidáme pokrájenou zeleninu, přilijeme ještě 100ml bílého vína a 50-100ml zeleninového vývaru. Kuře obrátíme, polijeme vše výpekem a pečeme dalších 30 minut. Během té doby kuře se zeleninou poléváme výpekem.
  • 4
    Když je kuře měkké, zvýšíme teplotu trouby na 220°C, odložíme poklici z pekáčku, na kuře poklademe 2-3 plátky másla a kuře pečeme do doby, až se mu vytvoří krásná zlatohnědá kůrka.
  • 5
    Po upečení kuře rozporcujeme, dáme na talíře se zeleninou a hned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.