Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou
50 min.
Ingredience
- 750gramůMouka polohrubá
- 300mililitrůMléko polotučné
- 75mililitrůVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 500gramůDrůbeží maso vařené
- 3kusyCibule
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžícePetržel - nať
- 100mililitrůVývar drůbeží
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 200gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1395 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
57 g
Sacharidy
152 g
Vláknina
9 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Z polohrubé mouky, vlahého mléka, 75 ml teplé vody, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, cukru, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout.
- 2Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme placku, silnou asi 7 mm, ze které rádýlkem nebo tvořítkem vykrajujeme čtverce nebo kolečka.
- 3Zatímco těsto kyne, připravíme nádivku. Vařené drůbeží maso nadrobno rozsekáme, v misce ho smícháme s cibulkou orestovanou na másle, 2 nastrouhanými natvrdo vařenými vejci, nadrobno nasekanou petrželkou a několika lžícemi vývaru. Směs osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, dobře promícháme a necháme asi 20 minut rozležet.
- 4Do středů těstových čtverců nebo koleček pokládáme nádivku a tvarujeme pirohy. Čtverce můžeme přeložit na trojúhelníky, obdélníky nebo srolovat na trubičky, kolečko s nádivkou zakryjeme dalším kolečkem nebo je přeložíme na půl a získáme půlměsíce. Okraje těsta potřeme bílkem a dobře je stiskneme.
- 5Hotové pirohy na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut.
- 6Horké pirohy podáváme jako přílohu k čirým polévkám nebo jako zákusek k vínu či pivu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.