Rybářova polévka
60 min.
Ingredience
- 6kusůRybí hlavy
- 250gramůVnitřnosti z kaprů
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 2kusyBobkový list
- 5kusůNové koření celé
- Na dochucení
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Zelenina
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCeler bulvový
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 3lžícePetržel nať sušená
- 3lžíceCeler - nať
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka polohrubá
- 0,5lžičkaPaprika pálivá mletá
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
207 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
15 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Na polévku budeme potřebovat minimálně 6 rybích hlav z říčních ryb (štika, kapr apod.), menší 1-2 ryby, mlíčí a jikry. Vše dobře omyjeme, vložíme do kastrólu, zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Vodu s hlavami přivedeme k varu a pomalu je vaříme 10-15 minut. Poté vývar scedíme do druhého hrnce a z vychladlých hlav a ryb obereme pečlivě maso (bez kostí) a odložíme ho do misky. Mlíčí a jikry pokrájíme a přidáme k masu.
- 2Očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (2 větší mrkve, 1 malý celer, 1 větší petržel) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli a snítky petrželové a celerové naťě pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a za stálého míchání ji krátce osmažíme (3-4 minuty). Zeleninu poprášíme polohrubou moukou, sladkou a pálivou paprikou, důkladně vše promícháme, přilejeme vývar z ryb i s kořením. Polévku přivedme k varu, snížíme teplotu a pomalu ji pod pokličkou vaříme 12 minut. Pak přidáme kousky ryb, nať z celeru a podle chutě polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5-7 minut. To už by zelenina měla být měkká. Nakonec do polévky přimícháme na zjemnění smetanu, necháme přejít varem, zamícháme petrželovou nať a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.