Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya)

45 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
15

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
18 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
3 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli a česnek, oloupeme tygří krevety až zůstanou jen ocásky, na tenké plátky nařežeme sušenou šunku Serano a na větší kousky červenou papriku a řapíkatý celer. Sterilovaná loupaná rajčata prolisujeme přes hrubý cedník. Pro rychlý postup přípravy jednotlivé suroviny rozdělíme do misek.
  • 2
    Dlouhozrnnou rýži propláchneme v teplé vodě a s česnekem a cibulí ji orestujeme na olivovém oleji. Orestovanou rýži osolíme, zalijeme ji kuřecím základem Ambiente a když se začne vařit, přiklopíme ji a dáme na 10-12 minut dusit do trouby předehřáté na 150 °C. Dušenou rýži vysypeme do mísy a rozhrábneme vidličkou, aby se vypářila a proschla.
  • 3
    Na rozpálený olivový olej dáme plátky sušené šunky a osolené krevety s pokrájenou zeleninou a zprudka vše opečeme. Přidáme dušenou rýži s máslem, solí, pepřem a mletým chilli a na prudkém ohni opékáme, až začne rýže praskat. Do opečené směsi přimícháme prolisovaná rajčata a lístky čerstvého koriandru a znovu opékáme, až se rajčata vypečou.
  • 4
    Hotovou Jambalayu rozdělíme na talíře a servírujeme.
  • 6
    Kuřecí základ Ambiente [47000]:
  • 7
    Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
  • 8
    Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
  • 9
    Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
  • 10
    Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
  • 11
    Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.