Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya)
45 min.
Ingredience
- 150gramůCibule
- 30gramůČesnek
- 1000gramůKrevety tygří - loupané
- 200gramůŠunka Serrano
- 500gramůPaprika červená
- 500gramůCeler řapíkatý
- 1600gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1000gramůRýže dlouhozrnná
- 30gramůOlej olivový
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaChilli koření mleté
- 1lžíceSůl
- 50gramůKoriandr čerstvý
- Kuřecí základ Ambiente [47000]
- 4,5kusyBobkový list
- 150gramůCibule
- 195gramůKarotka
- 2,25kilogramyKuřecí skelety
- 15gramůNové koření celé
- 30gramůOlej olivový
- 1,5gramyPepř černý celý
- 3litryVoda pitná
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
18 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
3 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli a česnek, oloupeme tygří krevety až zůstanou jen ocásky, na tenké plátky nařežeme sušenou šunku Serano a na větší kousky červenou papriku a řapíkatý celer. Sterilovaná loupaná rajčata prolisujeme přes hrubý cedník. Pro rychlý postup přípravy jednotlivé suroviny rozdělíme do misek.
- 2Dlouhozrnnou rýži propláchneme v teplé vodě a s česnekem a cibulí ji orestujeme na olivovém oleji. Orestovanou rýži osolíme, zalijeme ji kuřecím základem Ambiente a když se začne vařit, přiklopíme ji a dáme na 10-12 minut dusit do trouby předehřáté na 150 °C. Dušenou rýži vysypeme do mísy a rozhrábneme vidličkou, aby se vypářila a proschla.
- 3Na rozpálený olivový olej dáme plátky sušené šunky a osolené krevety s pokrájenou zeleninou a zprudka vše opečeme. Přidáme dušenou rýži s máslem, solí, pepřem a mletým chilli a na prudkém ohni opékáme, až začne rýže praskat. Do opečené směsi přimícháme prolisovaná rajčata a lístky čerstvého koriandru a znovu opékáme, až se rajčata vypečou.
- 4Hotovou Jambalayu rozdělíme na talíře a servírujeme.
- 6Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- 7Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- 8Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 9Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- 10Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- 11Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.