Rýže s čočkou a cibulovou omáčkou
60 min.
Ingredience
- 100gramůRýže loupaná
- 100gramůČočka jedlá
- 1,5decilitryOlej olivový
- 2litryVoda pitná
- 2kusyCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1,5decilitryProtlak rajčatový
- 2špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
573 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
38 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
9 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, než změkne. Uvařenou scedíme přes síto a necháme okapat.
- 2Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat. V hluboké větší pánvi rozehřejeme olej a rýži na něm krátce osmahneme, pak přilijeme 4 dl vody, osolíme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud není měkká. Pak pánev sundáme z ohně a rýži v ní necháme ještě 5 minut přiklopenou stát.
- 3Cibulovou omáčku si připravíme tak, že 2 oloupané cibule nakrájíme na tenké plátky, 2 oloupané stroužky česneku prolisujeme a cibuli i česnek osmažíme na pánvi v 1 dl olivového oleje. Směs pak smícháme metlou s rajčatovým protlakem, přivedeme k varu a krátce provaříme.
- 4Uvařenou čočku přidáme k rýži, promícháme vidličkou, zalijeme omáčkou a znovu důkladně promícháme. Směs necháme na mírném plameni ještě 10 minut prohřát.
- 5Tato rýže je vhodnou přílohou především ke grilovaným rybám a krevetám.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.