Rýže s husími drůbky
130 min.
Ingredience
- 500gramůHusí drůbky
- 1,7decilitryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 8kusůPepř černý celý
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžíceSůl
- 2kusyCibule
- 300gramůJátra husí
- 80gramůHusí sádlo
- 3špetkySůl mořská
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 80gramůHrášek
- 220gramůRýže dlouhozrnná
- 0,25kusCeler bulvový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
708 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
24 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli.
- 2Omyté husí drůbky (žaludek, krk, křídla, srdce..) dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme zeleninu, celý pepř, nové koření a sůl (0.5 lžíce). Vaříme pomalu pod pokličkou, jen aby voda mírně probublávala, přibližně 90 minut. Uvařené drůbky scedíme, vývar zachytíme. Krk a křídla vykostíme a spolu s ostatními drůbky pokrájíme nadrobno.
- 3Očistíme ještě jednu cibuli a drobně ji pokrájíme. Husí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
- 4Husí syrové sádlo pokrájíme na drobné kousky a v pánvi vysmažíme na zlaté škvarky. Škvarky vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Z vyškvařeného sádla odebereme 1 lžíci, kterou dáme do druhého hrnce (budeme v něm vařit rýži). Na zbylém rozpáleném sádle zprudka restujeme husí játra z každé strany dozlatova (1-2 minuty). Osolíme je 2-3 špetkami mořské soli, opepříme bílým pepřem, odložíme do misky a uchováme v teple.
- 5Na ten samý omastek dáme zpěnit cibuli, přimícháme pokrájené drůbky a krátce osmažíme a dochutíme solí. Čerstvý zelený (nebo mražený hrášek povaříme 1 minutu v 0.5 litru vody. Pak ho scedíme a necháme odkapat.
- 6Dobře promytou a odkapanou rýži zlehka osmažíme v hrnci na husím sádle, které jsme odložili. Pak rýži zalijeme 5 dl vývaru z drůbků a pod pokličkou rýži vaříme 13 minut.
- 7Do uvařené rýže přimícháme připravené drůbky s cibulí, zelený hrášek a rozdělíme porce. Na každou porci dáme lžičku škvarků, plátek restovaných husích jater a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.