Rýžovo-jáhlový nákyp s ovocem
85 min.
Ingredience
- 100gramůJáhly - loupané proso
- 1litrVoda pitná
- 1litrMléko plnotučné
- 2špetkySůl
- 100gramůCukr krupice
- 100gramůRýže loupaná
- 4kusyJablka
- 4lžíceHrozinky
- 100gramůŠvestky sušené
- 2lžíceCukr třtinový
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1,5decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 1kusVejce slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
908 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
148 g
Sacharidy
142 g
Vláknina
8 g
Cukr
69 g
Postup přípravy
- 1Jáhly dáme do síta a spaříme je 1 l vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme 0.5 l mléka, přidáme 2 špetky soli, 50 g cukru a pomalu vaříme doměkka. Občas zlehka jáhly promícháme. Vaříme je přibližně 35 minut.
- 2Rýži promyjeme, dáme ji do druhého hrnce, zalijeme 4 dl vody a pomalu vaříme pod poklicí asi 13-15 minut, potom ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít, přibližně 5-7 minut.
- 3Jablka omyjeme, rozkrájíme, odstraníme jádřince a pokrájíme na plátky. V míse je promícháme se třtinovým cukrem. Hrozinky a sušené švestky bez pecek omyjeme v sítu a necháme okapat.
- 4Uvařenou rýži a jáhly společně promícháme a dochutíme cukrem. Zapékací mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a dáme do ní polovinu rýžové kaše s jáhlami. Na ni poklademe nakrájená jablka s hrozinkami a švestkami. Vrstvu ovoce poklademe plátky másla (20 g). Druhou polovinu rýže s jáhlami položíme na ovoce, vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a vanilkovým cukrem.
- 5Nákyp dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190°C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním nákyp posypeme moučkovým cukrem, podáváme ho teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.