Rýžovo-jáhlový nákyp s ovocem

85 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
908 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
148 g
Sacharidy
142 g
Vláknina
8 g
Cukr
69 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jáhly dáme do síta a spaříme je 1 l vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme 0.5 l mléka, přidáme 2 špetky soli, 50 g cukru a pomalu vaříme doměkka. Občas zlehka jáhly promícháme. Vaříme je přibližně 35 minut.
  • 2
    Rýži promyjeme, dáme ji do druhého hrnce, zalijeme 4 dl vody a pomalu vaříme pod poklicí asi 13-15 minut, potom ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít, přibližně 5-7 minut.
  • 3
    Jablka omyjeme, rozkrájíme, odstraníme jádřince a pokrájíme na plátky. V míse je promícháme se třtinovým cukrem. Hrozinky a sušené švestky bez pecek omyjeme v sítu a necháme okapat.
  • 4
    Uvařenou rýži a jáhly společně promícháme a dochutíme cukrem. Zapékací mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a dáme do ní polovinu rýžové kaše s jáhlami. Na ni poklademe nakrájená jablka s hrozinkami a švestkami. Vrstvu ovoce poklademe plátky másla (20 g). Druhou polovinu rýže s jáhlami položíme na ovoce, vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a vanilkovým cukrem.
  • 5
    Nákyp dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190°C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním nákyp posypeme moučkovým cukrem, podáváme ho teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.