Rýžový nákyp se sušeným ovocem
145 min.
Ingredience
- 40decilitrůRum
- 200gramůRýže loupaná
- 1špetkaSůl
- 2decilitryVoda pitná
- 4decilitryMléko plnotučné
- 1kusVanilkový lusk
- 3kusyVejce slepičí
- 50gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 1lžičkaSkořice mletá
- 40gramůKokos - mletý (Kopra)
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150gramůBorůvky sušené
- Na smetanovou omáčku
- 3decilitryMléko polotučné
- 40gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 50gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 40mililitrůRum
- 200gramůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2261 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
36 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
4 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.
- 2Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.
- 3Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.
- 4Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.
- 5Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.
- 6Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.