Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče
40 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaPepř cayenský
- 100mililitrůPomerančová šťáva
- 1kusPomeranče
- 3lžíceCitronová šťáva
- 50gramůKerblík
- 1litrVoda pitná
- 100gramůMáslo čerstvé
- Na salát
- 1kilogramChřest zelený
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
541 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
46 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
3 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Zelený chřest opláchneme a oloupeme. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přidáme máslo a cukr a vložíme do vody chřest. Vaříme 10 minut. Potom chřest vyjmeme, zchladíme a pokrájíme na kousky. Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- 2Do malého hrníčku vlijeme pomerančovou šťávu a ocet. Přidáme nadrobno nasekanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- 3Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- 4Vývar z octa a pomerančové šťávy scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo. Na závěr přichutíme citronovou šťávou.
- 5Na talíře naservírujeme chřest a přelijeme ho omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.