Salát se zeleninou a uzeným lososem
35 min.
Ingredience
- 250gramůChřest zelený
- 100gramůHrachové lusky
- 100gramůFazolové lusky zelené
- 2kusyCuketa
- 100gramůBrokolice
- 1kusŠalotka
- 150gramůLosos uzený
- 100gramůMáslo čerstvé
- 6lžicVíno bílé
- 2lžíceOcet estragonový
- 2hrstiKopr čerstvý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaPepř cayenský
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1litrVoda pitná
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
372 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
27 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme očištěnou a omytou zeleninu.
- 2Brokolici rozebereme na růžičky, cuketu nakrájíme na jemné plátky. Oloupeme dolní část chřestu a nakrájíme ji na kousky. Odkrojíme oba konce u lusků hrášku a fazolek.
- 3V malém množství osolené vody se lžičkou másla dusíme 15 minut chřest. V osolené vodě povaříme 10 minut fazolky a 5 minut cuketu a hráškové lusky. Uvařenou zeleninu zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
- 4Ve směsi octa a bílého vína vaříme oloupanou a jemně nasekanou šalotku tak dlouho, než se tekutina ze dvou třetin odpaří, pak ji přecedíme přes sítko do misky nebo hrnku.
- 5Připravíme omáčku. V menší nádobě rozehřejeme zbytek másla, odstavíme a sebereme pěnu. Čisté rozehřáté máslo slijeme bez případných usazenin. Do nerezové misky dáme žloutky, podle chuti osolíme a opepříme. Misku vložíme do horké vodní lázně a šleháme, postupně přidáváme zcezenou směs vína a octa. Když omáčka zhoustne, přišleháme ještě rozpuštěné máslo a nakonec přimícháme kopr.
- 6Uvařenou zeleninu, omáčku a kousky uzeného lososa promícháme, podle chuti přidáme sůl a citronovou šťávu.
- 7Salát necháme před podáváním alespoň 15 minut uležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.