Salát z mořských živočichů
50 min.
Ingredience
- 250gramůSépie
- 250gramůMušle slávky
- 250gramůMušle zaděnky
- 1litrVoda pitná
- 250mililitrůVíno bílé
- 1kusCibule
- 20gramůTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 8kusůPepř černý celý
- 1špetkaSůl
- 250gramůKrevety tygří
- 1kusCitrony
- 5lžicOlej olivový
- 50gramůPetržel - nať
- 1lžíceOcet vinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
350 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
11 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme sépie. Mušle, které nejsou uzavřené, vyřadíme, protože jsou špatné. Uzavřené mušle odrbeme kartáčkem.
- 2Do většího hrnce vlijeme víno a vodu. Cibuli oloupeme, pokrájíme na osminy a vložíme do hrnce. Přidáme do hrnce tymián, bobkový list a celý pepř. Směs vody a vína přivedeme k varu.
- 3Do vařící vody vložíme sépie a 10 minut vaříme. Po 10 minutách je vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou. Potom do hrnce vložíme mušle a vaříme je ve vroucí vodě, dokud se neotevřou. Potom je opět vyjmeme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Do stejného hrnce pak vložíme ještě krevety a ztlumíme plamen, aby voda s vínem vřela jenom jemně. Vaříme 4 minuty. Vývar scedíme a odložíme stranou.
- 4Uvařené mušle vyjmeme z lastur, krevety oloupeme.
- 5Připravíme zálivku. Do misky vlijeme ocet, citronovou šťávu a olej. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme do zálivky a osolíme ji. K zálivce přilijeme zhruba osminu z množství vývaru po vaření mořských živočichů. Zálivku promícháme a přelijeme na uvařené mořské živočichy. Necháme salát alespoň 30 minut odležet. Petrželku nasekáme nadrobno a posypeme s ní salát. Podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.