Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou
55 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 6lžicVíno bílé
- 2lžíceOcet estragonový
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2špetkySůl
- 1kusPepř černý mletý
- 1špetkaPepř cayenský
- 2lžíceKopr čerstvý
- 2lžíceCitronová šťáva
- Na salát:
- 250gramůChřest zelený
- 100gramůHrachové lusky
- 100gramůFazolové lusky zelené
- 2kusyCuketa
- 100gramůBrokolice
- 2špetkySůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150gramůLosos uzený
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
580 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
48 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.
- 2V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.
- 3Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
- 4Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- 5Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- 6Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- 7Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.
- 8Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
- 9Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.