Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
180 min.
Ingredience
- 5lžičekSůl
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 3litryVoda pitná
- 300gramůSkopová plec
- 1kusMrkev kořen
- 0,25kusCeler bulvový
- 1kusCibule
- 200gramůŠpenát listový čerstvý
- 5stroužkůČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kilogramMouka polohrubá
- 400gramůZakysaná smetana
- 75gramůMáslo čerstvé
- 350mililitrůOlej rostlinný
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1103 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
72 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
- 2V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 3Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
- 4Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
- 5Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Pandala
ne 19. 1. 2014
zajimavy recept
Anonymní uživatel
so 9. 4. 2016
Uživatel uvařil tento recept
Recept je dobrý, jen bych trochu víc okořenila nádivku a těsta nemusí být tolik, nádivka stačí na těsto z třičtvrtě kila mouky.