Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny

180 min.

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1103 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
72 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
  • 2
    V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  • 3
    Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
  • 4
    Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
  • 5
    Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Pandala
ne 19. 1. 2014
zajimavy recept
Anonymní uživatel
so 9. 4. 2016
Uživatel uvařil tento recept
Recept je dobrý, jen bych trochu víc okořenila nádivku a těsta nemusí být tolik, nádivka stačí na těsto z třičtvrtě kila mouky.