Šátečky se sýrovou náplní
75 min.
Ingredience
- náplň
- 350gramůCuketa
- 4kusyCibulka jarní
- 1stroužekČesnek
- 150gramůŠpenát listový čerstvý
- 0,5litrVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 2špetkySůl mořská
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůSýr tavený smetanový
- 150gramůSýr Lučina - termizovaný
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1špetkaPepř černý mletý
- těsto
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 2lžičkySůl mořská
- 2lžičkyKmín celý
- 10plátků Těsto filo
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
374 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
34 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a oloupeme cuketu. Rozkrájíme ji na malé kostičky, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a 7 minut je povaříme. Pak je scedíme, necháme odkapat pak je v míse rozmixujeme. K cuketě přidáme tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, sůl, bílý pepř a směs vyšleháme do lehkého krému.
- 2Očištěnou a omytou jarní cibulku s koprem pokrájíme nadrobno. Mladé špenátové listy omyjeme a pokrájíme na proužky. V pánvi na rozpáleném másle zpěníme jarní cibulku, přidáme špenát, krátce ho orestujeme, pak ho dochutíme česnekem, černým pepřem a mořskou solí. Pod pokličkou dusíme 3 minuty. Odkryjeme pokličku a špenát vydusíme z vody.
- 3Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně, na ni dáme lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě.
- 4Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod.
- 5Šátečky potřeme vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 20-25 minut dozlatova, podáváme ihned horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.